Wat zijn anno 2010 de belangrijkste thema’s rondom intranet?

communicatie-onlineDe Amerikaans-Franse intranetautoriteit Jane McConnell doet voor het vijfde jaar onderzoek naar de belangrijkste strategische thema’s rondom intranet en online samenwerken. In juni 2010 start de nieuwste enquête, maar het vooronderzoek (bedoeld om de onderwerpen van de vragenlijst te bepalen) geeft al een interessant beeld van wat er écht speelt rond intranet. 205 organisaties deden mee. De Nederlandse intranetprofessional zal veel van de thema’s herkennen. En doet er dus verstandig aan de echte enquête in de smiezen te houden.

Intranet in het dagelijks werk

70% van de ondervraagden vond het inpassen van intranet in de dagelijkse werkzaamheden zeer relevant. Dan gaat het over onderwerpen als samenwerking – het implementeren van wiki’s, discussieplatorms etc. – en het integreren van samenwerkingstools, businessapplicaties, HR- en administratiesystemen.

Rol van senior management en eigenaarschap

Het bewustzijn bij en ondersteuning door senior management is voor de ondervraagde organisaties een van de belangrijkste aandachtspunten. Datzelfde geldt voor een actieve rol voor senior management bij intranetactiviteiten. Überhaupt staan zaken als eigenaarschap (wie gaat waarover?) en rollen in het intranet(beheer) centraal.

Verbinden van mensen

Voor de deelnemers staat het verbinden van mensen op een belangrijke derde plek. Zowel door medewerkers een stem te geven (met behulp van blogs, reactiemogelijkheden, twitter-achtige applicaties en dergelijke), als door mensen daadwerkelijk aan elkaar te verbinden met behulp van sociale-netwerktools en persoonlijke pagina’s.

Strategie, governance en accountability

Er wordt duidelijk meer aandacht besteed aan de koppeling met strategische doelen en thema’s als governance. Dan gaat het om vragen als:

  • Wat zijn de belangrijkste strategische principes en strategische ‘drivers’, die het intranet moet ondersteunen?
  • Wat zijn daarbij de obstakels en uitdagingen?
  • Welke eisen stellen de sociale aspecten van intranet aan governance?
  • Welke impact hebben de sociale aspecten van intranet op onze business? En hoe meten we dat?
  • Hoe kunnen we het effect van onze intranetactiviteiten überhaupt meten en evalueren?

Veranderende rollen en meer gebruiksvriendelijkheid

Veel organisaties zien rond intranet anno 2010 de rol van en de samenwerking tussen de communicatie-, HR- en IT-afdelingen veranderen. Waar zit dat in? Wat moet die nieuwe rollen worden? Hoe verandert de samenerking? Bovendien zien steeds meer organisaties het belang van een overkoepelende user experience-strategie, waarin eisen en activiteiten rondom het (monitoren en verbeteren van) gebruiksvriendelijkheid worden vastgelegd.

Verschillende typen medewerkers en de gevolgen voor intranettoegang

Ten slotte worstelt de helft van de ondervraagde organisaties met verschillende typen medewerkers. Dan gaat het bijvoorbeeld om medewerkers in de buitendienst, of op de werkvloer. Hoe betrek je hen bij intranet? Is het een oplossing om intranet mobiel en/of vanuit huis toegankelijk te maken? Of levert dat meer problemen op dan dat het oplost?

Boudewijn Bugter

Boudewijn Bugter (1978) is oprichter en senior adviseur bij onderzoek- en adviesbureau Customer Revolution. Gedreven, enthousiaste en stevige sparringpartner. Combineert focus op je klanten en inlevingsvermogen met liefde voor soepele bedrijfsprocessen en slimme digitale marketing. Als senior internetadviseur helpt Boudewijn je een visie te formuleren op de waarde van digitale kanalen voor je organisatie. Adviseert hij je over digitale strategie. Over beleid, management en governance. En over het inrichten van je online organisatie. Als ondernemer en eindbaas van Customer Revolution is hij bovendien verantwoordelijk voor het dagelijks reilen en zeilen van het bureau. Voordat hij startte met Customer Revolution, was Boudewijn directeur en mede-eigenaar van internetadviesbureau Sabel Online. Daarvoor was hij achtereenvolgens adviseur/accountmanager, directeur van de Haagse vestiging en ten slotte commercieel directeur en partner bij Sabel Communicatie. Eerder was hij online adviseur en contentmanager bij de Nederlandse railinframanager ProRail, en webredacteur bij Veilig Verkeer Nederland. Boudewijn is top-10 best gelezen auteur op Frankwatching.com, het grootste Nederlandse blog over online trends. Hij publiceert en spreekt regelmatig over het verbeteren van digitale dienstverlening, toptaken, intranet en online communicatie. In 2004 verscheen van zijn hand het HBO-studieboek Webcommunicatie (ThiemeMeulenhoff).

Comments are closed.